Retrospektiva Kurta Grögera? – To je víc než deska na domě (Rozhovor s Patrikem Šimonem)

Patrik Šimon patří k nejvýznamnějším současným českým sběratelům umění. Úctu si zalouží především pro systematičnost, erudici a úpornost, jež věnuje neprávem zapomenutým, kdysi vylučovaným autorům českého umění 19. a 20. století, zejména českým Němcům a Židům. Z jeho fascinující sbírky jsou pravidelně pořádány výstavy, které suplují práci, jež by v normálních poměrech obsloužila Národní galerie, práci, která znamenala pro mnohé z jeho autorů první plnokrevné uvedení v kontextu aktualizovaného českého kánonu. Pokud se nemýlím – právě Šimonovou zásluhou byl Kurt Gröger poprvé od třicátých let, kdy vystavoval (např. s Prager Sezession), opět zastoupen na reprezentativní přehlídce středoevropského umění: Zamlčená moderna / Iluze a sny / Středoevropské umění ze sbírky Patrika Šimona 1880-1930, jež loni putovala do Chebu a Bayreuthu.
Poslali jsme Patriku Šimonovi pár korespondenčních otázek:

Kurt Gröger, Simone, 30. léta, Sbírka Patrika Šimona

* * *

Jaký máte vztah k dílu Kurta Grögera? Kdy jste se s ním poprvé setkal?

Kurt Gröger pro mne představuje kromě zajímavých malířských kvalit také pozoruhodný osud, bohužel s onou příchutí tragických středoevropských dějin, v nichž je hodně místa pro zneuznání, nepochopení a nepřejícnost. Jakési dědictví resentimentů v Grögerově případě nápadně připomíná příběh o Eugenu von Kahlerovi. Poprvé jsem jeho práce spatřil v Olomouci a hned jsem dva obrazy koupil, visely u jednoho starožitníka a tak jsem je hned odvezl s pocitem radosti, že mohu do sbírky umístit obrazy malíře, který v mém hledání českých a židovských Němců chyběl. Dílo Kurta Grögera by si zasloužilo retrospektivu a monografický katalog, je to víc než deska na domě, protože kritické zhodnocení díla umožňuje aktivní zapojení do celého kontextu zamlčených a zapomenutých dějin umění. Kurt Gröger na mapu dějin umění patří a věřím, že se svého zaslouženého comebacku dočká.

Odkud se Vám daří získávat obrazy Kurta Grögera?

Mám pouze tři obrazy. Dva pocházejí, jak jsem již říkal, z Olomouce a ten poslední se podivuhodnou cestou ocitl po krátkém vyjednávání v mé sbírce před nedávnem a je z aukce. Jeho předchozí peripetie neznám. Programově Kurta Grögera sbírat asi nelze. Ve sběratelství stále platí štěstí, náhoda, mystika, chcete-li, ale je pravda, že kdyby se na cestě objevil další Gröger asi bych neváhal, ačkoli mi byly před pár lety jeho obrazy nabídnuty, rovněž z Moravy, jejich kvalita mne tolik nepřesvědčila.

V jakém kontextu se ocitají Grögerovy obrazy ve Vaší sbírce?

Sbírka, kterou buduji má dnes šestnáct tisíc položek. Je to vesmír, který podivuhodnou magií drží při sobě, má své černé díry i zářivé galaxie. Kurt Gröger patří mezi planety, jejichž světlo nás v budoucnu jistě nenechá
na pochybách.

Za rozhovor děkuje redakce Rubu

About dobryrub

samizdatčik

2 responses to “Retrospektiva Kurta Grögera? – To je víc než deska na domě (Rozhovor s Patrikem Šimonem)

  1. Eva Svobodová

    Vlastnim dva obrazy Kurta Groegera. byl pritelem meho otce, otec byl jeho pravni zastupce, nez odjel do Francie. jeden obraz je kvetinove zatisi, a druhy ulice v Marsseille . Netusim, jakou hodnotu obrazy maji!?
    Nechci je prodat, jen vedet! E.S.

    • Vážená paní Svobodová,
      děkuji za Váš komentář. Vaše obrazy již dnes mají poměrně slušnou cenu. V řádech desetitisíců korun. Víc k tomu bez jejich prohlédnutí nemohu dodat. Rád bych věděl něco o Vašem otci. Jak se jmenoval, kde žil a za jakých okolností se setkával s KG? Zachovaly se ve Vaší rodině i nějaké další památky na KG? Korespondence atd.? Nechtěla byste se o vzpomínky podělit se čtenáři mého blogu – třeba formou rozhovoru?
      Děkuji
      Voda

Napsat komentář

Kdo jsme

Tento blog vzniká pro olomouckou postsamizdatovou edici Rub. Omezený náklad, stlačené výrobní a distribuční náklady, ale entuziasmus a zajímavé texty. Co se nevejde na stránky svazků anebo co bude pouze bratrancem našich témat, tedy toho, co leží před námi, zde budeme zveřejňovat.

Adresa redakce
a administrace:
Rub
c/o David Voda
Železniční 586/7
779 00 Olomouc

E-mail: david.voda@volny.cz

Zprávy z redakce

Počitadlo návštěv

  • 17 247 hits

Vložte Váš email.

Připojte se k 222 dalším odběratelům